Mermer Tezgah Özellikleri
Mermer Nedir?
Genel anlamda mermerler; kalker (CaCO3) ve dolomitik kalkerlerin (CaMg(CO3)2) ısı ve basınç altında metamorfizmaya uğrayarak, tekrar kristalleşmesi sonucunda yeni bir yapı kazanmalarıyla meydana gelen taşlardır.
Endüstriyel anlamda; kesilip parlatılabilen ve ticari değeri olan her türlü kayaç, mermer olarak adlandırılmaktadır. Petrografik olarak mermerler; masif, kabaca tekdüze irilikte (geçirdiği metamorfizma şekline göre) kalsit kristallerinin arasında boşluk bırakmaksızın dirildiği bir mozayiktir.
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır.
Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır. Kalsit, kalsiyumlu taşların değişmelerinden, karstik bölgelerdeki çökeltilerden meydana gelir.
Mermer bu kalsit kristallerinin sıkışması sonucu meydana gelir. Basınç ve sıcaklık altında kristaller arasındaki boşluklar ortadan kalktığından, kalkere göre daha sert bir yapıya sahiptir. Mermer Madenleri Ülkemiz eski dünya toprakları üzerinde yer almasından ötürü pek çok değerli madene sahiptir.
Ne var ki günümüzde mermer sanayinde lider ülke İtalya’dır ve bu sanayi kolundan çok büyük gelir elde etmektedir.
Az billurlu ve ışık geçirmeyen mermerler
Marmara adası “beyaz-gri”, Gebze (elma çiçeği), Afyon (şeker, sarı, kaplan postu), Bilecik (pembe), Ankara (bej ya da damarlı), Hereke (Hereke pudingi), Kırşehir (zeytin yaprağı, sedef), Kütahya (Antep fıstığı rengi), Geyve (maun), Kayseri (siyah), İzmir (beyaz).
Çok billurlu, damarlı ve ışık geçirgen oniksler
Akik ve albatr cinsi. Seben-Bolu (beyaz, yeşil fonlu), Söğüt-Bilecik (yeşil, sarı, çaltıtaşı), Yunus Emre-Eskişehir (kahverengi), Turhal (yeşil, sarı), Tokat (yeşil), Salanda-Nevşehir (yeşil).Kalsiyum karbonatlı suların bıraktığı, yapıları delikli çökeltilerden oluşan pamuktaşları Afyon (sarı), Denizli (sarı), Kütahya (açık kahverengi), Maliköy (beyaz), Pamukkale (beyaz).
İyi kenetlenmiş billuru çok sert taşlardan oluşan diyabazlar Gemlik (yeşil).
Bu detayların dışında mermer; lüksün ve kaliteli yapıların bir simgesidir. Zamana meydan okuyan fiziksel yapısı ve göz alıcı işçilikleri ile kendisini ön plana taşıyan bir taştır.
Mermer Çeşitleri
Türkiye dünya jeolojik evrimine en önemli verileri sağlayabilecek çok önemli noktadadır; kayaçların jeolojik evrimi ve tektonik gelişimi nedeniyle mermer açısından son derece büyük bir potansiyel gösteren metamorfik masifler yoğun olarak bulunmaktadır.
Bu masiflerde çok geniş alanlar kaplayan mermerler mevcuttur. Mermer bölgelerinde mermer yatakları durumlarına göre açılan üretim ocaklarından geometrik şekillerine özen gösterilerek bloklar halinde çıkartılan parçalar, mermer işleme atölyelerinde / fabrikalarda levha (plaka) haline getirilmektedir. Silme ve cilalama işlemini takiben, mermerler kullanılacak yerin özelliklerine göre boyutlandırılmaktadır.
Avrupa’da dekoratörlerin işini kolaylaştırmak amacıyla daha çok renge göre bir sınıflandırılması yapılan mermer, ülkemizde çoğunlukla çıkarıldığı coğrafi bölgelere göre adlandırılmaktadır. Halen ülkemizdeki mermer çeşitleri 100’ün üzerindedir.